Australian Kelpie

Mina egna ord och tankar

– Ja hur beskriver man världens bästa ras?

Australian kelpie är en brukshund/Vallhund som står under Svenska Brukshundsklubbens avelsansvar – om jag skulle förklara kelpie med ett ord skulle det vara Mycket. De har Mycket energi, när de älskar älskar de Mycket, när de är glada är de Mycket glada, när de ska hälsa ska det hälsas Mycket – ja ni fattar.

De är en allroundhund som passar till i stort sett allt
Det finns flera representanter bara här i Sverige (!) som är framgångsrika inom ;
* Tjänstehund
* Räddningshund
* Terapihund
* Lydnad
* Bruks – Spår/Sök/Rapport
* HtM
* Freestyle
* Drag
* Rallylydnad
* Vallning mm.


Det är i hög grad intelligenta hundar som kan sätta sina förare på prov. Man får vara påhittig både i träning och vardag och Försöka ligga steget före. Det är inte sällan din kelpie redan hunnit förutse vad du ska göra eller vill göra (enligt den själv) innan du själv hunnit göra det. Tack vare det gör att statisk träning och mycket upprepning under samma träningspass oftast slutar med pannkaka.
Detta och en hel del annat gör att du som kelpieägare och förare sätts på prov.
Man ska veta att trotts deras orubbliga arbetsmoral och ”outtröttliga” energi så behöver man förstå att en kelpie jobbar inte För dig – de jobbar Med dig.
Förstår man inte konceptet teamwork kommer du ha svårt att få kelpien med dig eller att ge 100% i det ni gör.

”Trötta kelpies är nöjda kelpies” det är en ras som måste få utlopp för sin energi och det med att få använda huvudet så väl som kroppen.
Kort och gott – en kelpie kan du inte promenera trött.
De är synnerligen påhittiga och kvicka, så var beredd på att bli bjuden på ett fartfyllt liv med en hel del skratt tillsammans med en kelpie!

Känner du att dessa stämmer in på dig / saker du kan leva med;
* Du har tid, energi och vilja till ett Aktivt liv där både mental och fysik aktivering är ett måste på ”daily basis”
* Att du inte har problem med att ha en hund som sällan har alla tassarna i backen
* Att du har en hund som i regel älskar Alla och gärna hälsar ofta och mycket på folk
* Du har en stor portion humor och hellre skrattar åt påhittiga clowner än o bli irriterad
* Du har inga problem att ha en hund som älskar att vara på dig och med dig dygnets alla timmar

– Då är Australian kelpie rasen för dig!


Rasens historia

Australisk Kelpie härstammar från olika typer av vallhundar, som engelsmän och skottar importerade till Australien under 1800-talets första hälft. Av dessa vallhundar formades så småningom en typ av hund som kom att bli en oersättlig hjälpreda för fårfarmarna med sina hjordar om flera tusen djur.

Den första standarden för rasen skrevs 1902 då man fortfarande avlade enbart på vallningsförmågan och modellen var alltså en funktionell, arbetande hund. Sedan dess har bara smärre förändringar gjorts i standarden och fotografier av King’s Kelpie visar att typen fortfarande är sig lik. I Australien är Kelpien alltjämt en oumbärlig medhjälpare på fårfarmerna.

Australian Kelpie är en relativt ny och liten ras i Sverige sett till antalet registreringar. De första kelpiesarna kom till Sverige 1973, hanen Byrosi Barkem och tiken Pavesi Tar Baby. Första kullen föddes i januari året därpå.  Barkem har tillsammans med en annan import, Nymagee Oongarra, betytt mycket för den svenska kelpiestammen.

Rasen har fått en liten komplicerad historia pga av att rasen delades i 2
– Australian kelpie & Australian stockdog/ Working kelpie

Till en början räknades alla kelpie som samma ras, men från 1967 registrerades Working Kelpie i Australien av Working Kelpie Council, medan Australian Kelpies registrerades av kennelklubbarna. 1976 blev brytningen definitiv då man från kennelhåll beslöt att inte vidare erkänna Working Kelpien, vilket påverkade rasen i hela världen.
Nordiska Working Kelpie Rådet bildades 1984 för att bevara rasen som arbetande vallhund i Norden. Det dröjde emellertid ända till år 2000 innan Working Kelpie
Det är som sagt samma ras med samma ursprung men med två olika avelsinriktningar.
Australian kelpie står under svenska brukshundsklubbens ansvar med allt vad det innebär och innehar en rasstandard. Working Kelpie avlas på sina vallningsegenskaper och får inte ställas ut, men kan delta i alla andra officiella tävlingar. För att erövra championat krävs att hunden också avlagt godkänt vallhundsprov. Rasen registreras i Svenska Kennelklubbens AS-register under rasnamnet australian stock dog / working kelpie.

Text; svenska kelpieklubbens hemsida
& Svenska workingkelpieklubbens hemsida

Vidare om rasens historia samt de 2 olika klubbarnas sidor

Svenska kelpieklubben (Australian kelpie)
Australian stockdog / Working kelpieklubben

%d bloggare gillar detta: