Vad är en Kelpie för dig?

Corona har härjat i världen och inget är sig likt.

Med sjukskrivning sen i maj och bakandet av en 2 bening som snart ska se världens ljus, har gjort att man haft tyvärr rätt mycket dötid inne på diverse olika hundforum på nätet. Något jag märkt via diskussions grupper på fb är att det explosionsartat ökat ett intresse för Kelpien. Det är även en ras som ofta rekommenderas i olika ”vad för ras skulle passa mig” trådar. Och jag måste säga, att den rekommenderas flitigt till höger och vänster. Så fort orden ”agility, lite av varje, aktiv” nämns så kommer kelpie kortet rätt snabbt i tråden. Det är jätte kul att kelpien har blivit så populär – det är en otroligt mångsidig ras som passar till mycket, men jag får lite huvudbry ibland och undrar hur folk ser rasen – egentligen?

Det har dykt upp flera frågor vad en Kelpie kräver/behöver, i vilket typ av hem de passar och om det är en svår ras. Och här har det i ras relaterad grupp skapat en hel del olika svar. Inte konstigt men det som börjar märkas är hur olika syn man har på rasen.

Låt oss ta basic infon först. Australian Kelpie har rötterna från hårt arbetande vallhundar från moderlandet Australien. I Sverige går rasen under Svenska brukshundklubbens ansvar och är en av bruks raserna tillsammans med;
Australian Cattledog
Australian Shepherd
Beauceron
Belgisk Vallhund
Berger Picard
Bouvier des Flandres
Boxer
Briard
Chodsky pes
Collie
Dobermann
Hollandse Herdehond
Hovawárt
Riesenschnauzer
Rottweiler
Rysk Svart Terrier
Tysk Schäferhund’
Vit Herdehund

Det är en hund enligt rasstandard med ”vaken, livlig och i hög grad intelligent hund med ett milt och fogligt lynne” vilket ofta är de egenskaper som överlag är de man nämner när man pratar om rasen. De här delarna också saxat från rasstandarden tycker jag saknas när den rekommenderas ”Rasen har en nästan outtömlig energi och kräver därför en hel del motion. Den är ganska självständig och kan ofta förutse förarens önskemål. Under vallningsarbetet är detta en stor fördel, då den reagerar på djurens rörelser snabbare än föraren. Den är mjuk mot sin förare men inte vek i arbetet.” och” Genom sin storlek och kapacitet har kelpie visat sig vara en utmärkt allroundhund. Den har inte bara nått framgångar som vallhund utan lämpar sig också mycket bra till hundsporterna bruks, agility och lydnad. Den passar även som tjänstehund inom såväl bevakning som räddning. En australian kelpie är mycket arbetsvillig och trivs bäst när den får någon uppgift att lösa.”

Jag tycker mer och mer att kelpien rekommenderas och pratas om som en aktiv sällskapshund oftare än en brukshund. Och jag frågar mig både vad som är en rättvis beskrivning på rasen och hur vill vi att rasen ska vara och promotas som?

Jag tycker det blir lite tokigt när man letar efter en ras som ska passa ett aktivt sällskapsliv utan tanken på att det är en brukshund. Istället för att man är jätte nyfiken på Kelpie och Trots allt arbete som kan komma med en bruks ras så är man sugen på o skaffa en med inställningen på att en brukshund kräver.

Ett exempel; en person letar efter rastips Utan att nämna att man vill ha en brukshund eller en hund för arbete. Det ska vara en hund för ”aktivt liv men klara av tråkiga dagar” Och tillsammans med rastips som; sheltie, staffe, tollare, pumi och pudel – kommer även Kelpie som förslag. Det är jätte vanligt och jag har sett detta jätte ofta.

Så jag funderar.

Har vi kommit till den punkten att kelpien inte platsar som brukshund längre? Skapas det en felaktig bild av rasen? Glorifierar man rasen? Är det en så stor variation i dagens läge inom rasen att man anser den som en sällskapshund åt ena hållet och brukshund åt andra hållet?

Att rasen fortfarande har stor arbetskapacitet det är ett faktum. Rasen hävdar sig fortfarande i toppen inom både bruks (ej skydd) och lydnad. Även i andra sporter som freestyle agility rallylydnad nosework vågar jag nog säga att de är en kraft att räkna med. Och kanske är det just det att dessa pigga glada energiska arbetsvilliga Fantastiska hundar är så pass ”bra på allt” att det blir svårt o hålla dom i ett ”fack”?

Med handen på hjärtat tycker jag inte att kelpie är en lätt ras. Och det är så lätt att det blir så tokigt om man inte är riktigt beredd på att det är Mera än ”en aktiv sällskapshund”. Nu talar jag om Min syn på rasen i helhet.

Det är högenergiska lyckopiller som behöver guidas rätt i deras energi. Det är en högt intelligent individ som tänker själv, du skaffar dig inte en arbetsrobot som du programmerar du skaffar en partner att arbeta tillsammans Med. De vill och är Mycket av allt och allt ska gärna gå fort o på en gång. Det är mycket hund att ha o göra med Om man inte är riktigt beredd på vad en arbetsavlad ras innebär – framförallt de första åren.

Så nu undrar jag uppriktigt – vad är en Kelpie för dig? Borde man ändra sin syn på den idag från att vara en brukshund till något annat? Är det bara så att det är så stor variation att det finns någon för alla? Är detta en utveckling i rasen som är positiv för dagens samhälle och rasens fortlevnad?

Publicerad av Kelpie Liv

Mycket hund mycket hundtankar och mycket kelpie - enjoy!

2 reaktioner till “Vad är en Kelpie för dig?

  1. Det brukar ju sällan bli lyckat när en hundras blir allt för populär, aveln försämras och allt fler icke lämpliga hundägare får för sig att det är ett utmärkt val. Tråkigt när djuren får lida. Valpköpandet sägs ju ha gått upp rejält under corona, man hoppas ju folk förstår att valpen blir en vuxen hund som lever även efter corona och ev hemarbete…

    1. Nej visst är det så. Jag tror att vi med kelpie måste bli bättre på att inte ge en allt för förskönad bild av rasen. Att man vågar dela med sig av den tuffa biten med. Det handlar inte om att skrämma bort någon utan att de som inte är beredda på att ta sig an en sån typ av hund backar om de får informationen.
      Håller med dig det är jätte tråkigt. Och jag tror också att corona har lite o göra med det extra intresset som funnits i år. Och hoppas som du, och att uppfödare i bästa mån tar ansvar för att inte ”mätta marknaden” för den stora efterfrågan och att folk som köper tar det fulla ansvaret med att det är en familjemedlem som lever förhoppningsvis 10+år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: